Wykonanie
Na wigilijnym
stole nie może zabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tejczęści rodziny, która nie
jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku
kakao, bez
białego cukru, bez
miodu, bez laktozy (używam
masła z ukwaszonej
śmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy
masło zastąpimy
margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz bajeczne. Z podanych ilości wyszły mi 4 blaszki pysznych
ciastek.Składniki:- 250g
mąki gryczanej- 120g
mąki jaglanej- 60g
skrobi z tapioki lub ziemniaczanej- 1 i 1/3 łyżeczki
sody- 2 łyżeczki
przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku
cukru i
mąki)- 125 g
masła (lub
margaryny bezmlecznej)- 100g karobu lub innego słodkiego
syropu (np. z agawy, klonowy, itp.)- 70g
ksylitolu lub
cukru trzcinowego- 1
jajko- szczypta
soli+
mąka gryczana do podsypywania
Masło stopić w rondelku dodając do niego
ksylitol i
przyprawę piernikową.W misie miksera umieścić
mąki i
skrobię, wymieszane z
sodą i
solą, dodać płynne
masło, karob,
jajko i dokładnie wymieszać.Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej).
Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (
mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy
ciasteczka.
Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy ciacha do puszek.
uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-)Można do nich przygotować
lukier, ale można również zajadać i bez niego.U mnie
lukier marcepanowy i posypka z
orzechów i
migdałów, oraz trochę
czekolady, w końcu to Święta... ;-)Polewa marcepanowa:Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli
olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4