Wykonanie
Nieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod
napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa brazylijska. O historii feijoady pisaliśmy już jakiś czas temu - FEIJOADA - HISTORIA I PRZEPIS .Dzisiaj przepis na feijoadę powraca - będą troszkę inne składniki jak i sposób przygotowania.A zatem zaczynamy! Uprzedzamy będzie bardzo dużo zdjęć i nie dla wegetarian:CZĘŚĆ PIERWSZA - PRZYGOTOWANIE
MIĘSA:Składniki:- pół kilo
żeberek,- pół kilo podgardla- pół kilo
boczku-
noga wieprzowa- pół kilo kości cielęcych.
Mięso oraz
boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski.
Bierzemy blender. Wrzucamy do niego 2
cebule, 2
papryki zielone i miksujemy.
Otrzymany sos do pokrojonego
mięsa. Dodajemy również 2 łyżki
koncentratu pomidorowego (my polecamy koncentrat pudliszki).
Tym razem nie udało się nam kupić zmielonego kuminu dlatego zastąpiliśmy go
kminem rzymskim całym, który z lenistwa nie starliśmy lecz sypneliśmy garść do garnka. Dodaliśmy również 6 startych ząbków
czosnku. Wszystko pięknie wymieszaliśmy (rączkami):-)
Teraz jeszcze potrzebujemy
oliwę oraz kostki
mięsne (wołowe) np. aromatyczny
bulion pieczeniowy
Winiary.
Bierzemy głęboki garnek i zalewamy dno
oliwą. Na rogrzaną
oliwę wrzucamy 4 kostki
mięsne. Dodajemy przygotowane wcześniej
mięso i obsmażamy.
Osmażone kawałki
mięsa zalewamy gorącą przegotowaną
wodą. Następnie dodajemy kilka
liści laurowych oraz skrojoną świeżą
kolendrą (1-2 opakowania).
Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać
mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej
wody.CZĘŚĆ DRUGA -
KIEŁBASA I
FASOLA CZARNAKiełbasa najlepsza będzie z Sokołowa - cztery laski wystarczą. Kroimy w talarki.
Jeśli chodzi o
fasolę czarną (2 opakowania
czarnej fasoli po 400 gram do zakupienia w sklepach z zdrową żywnością) to najpierw zalejmy ją
wodą i odstawmy na 30 minut, tak aby "straciła" trochę swojego koloru.
Pokrojoną
kiełbasę oraz przepłukaną
fasolę czarną wrzucamy do gotującego się z
mięsem garnka. 40 minut dodatkowego gotowania tyle potrzebujemy aby feijoada była gotowa.
Feijoada jak bigos najlepsza jest nazajutrz. To wygodna potrawa bo wiele dni może postać w lodówce nic nie tracąc na smaku.Oczywiście (tak dla przypomnienia) podajemy ją z ryżemy, farinhą (inna nazwa GARI) lub też farofinha (już niedługo przepis) oraz czymś
ostrym.