Wykonanie
Tradycyjny miodownik w nieco odświeżonym wydaniu z blatem
kokosowym i karmelizowanym
słonecznikiem.Smakuje trochę jak ciasto karmelowe/snickersowe.Najlepiej upiec je przynajmniej dzień przed planowanym podaniem, aby blaty
miodowe zmiękły.

Składniki:(na tortownice o średnicy 26 cm)Ciasto: 350g
mąki pszennej125g
margarynyjajo3 łyżki
cukru4 łyżki płynnego
miodu4 łyżki
mleka15g
cukru waniliowego łyżeczka
sody oczyszczonejKrem budyniowy:opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego2 niepełne szklanki
mleka3 łyżki
cukru20 dag
masłapół
laski waniliiBlat
kokosowy:4
białka4 łyżki
cukru40g
wiórków kokosowychMasa słonecznikowa:80g
masła3 łyżki
cukru15
cukru waniliowego200g łuskanego
słonecznikaSposób wykonania:Ciasto:Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy
jajko,
mleko,
margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy
miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z
ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C.Krem budyniowy:Odlewamy Pól szklanki
mleka i rozrabiamy w nim
budyń, pozostałą cześć
mleka zagotowujemy z miąższem
wanilii i
cukrem. Gdy
mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony
budyń ucieramy z miękkim
masłem.Blat
kokosowy:
Białka ubijamy, dodając
cukier puder i na końcu wiórki. Pieczemy w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C.Masa słonecznikowa:
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Cukier i
cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy
masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony
słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta.Składamy ciasto układając po kolei: blat
miodowy, krem budyniowy, blat
miodowy, blat
kokosowy, blat
miodowy, krem budyniowy, blat
miodowy, masę
słonecznikową.