ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim

Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Soczyste polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie.
SKŁADNIKI:
polędwica wieprzowa 450g
sól, czarny pieprz, tymianek
masło klarowane do smażenia
200g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
3 łyżki startego parmezanu
płat ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Oliwki odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z orzechami, oliwa i startym parmezanem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie rozsmarowujemy pastę z czarnych oliwek i orzechów. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/poledwiczka-w-pascie-oliwkowej-i.html