ßßß
Cookit - przepis na Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim
Składniki
Polędwica
Sól
Pieprz czarny
Tymianek
Masło
Oliwki
Oliwa z oliwek
Orzech włoski
Parmezan
Ciasto francuskie
Jajko
Czarnuszka
Wykonanie
Soczyste
polędwiczki
, otulone chrupiącym
ciastem francuskim
i wyrazistą pastą z czarnych
oliwek
. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy rodzinne przyjecie.
SKŁADNIKI:
polędwica
wieprzowa 450g
sól
,
czarny pieprz
,
tymianek
masło
klarowane do smażenia200g czarnych
oliwek
2 łyżki
oliwy z oliwek
½ szklanki
orzechów włoskich
3 łyżki startego
parmezanu
płat
ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Polędwicę
myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy
sola
, świeżo mielonym
czarnym pieprzem
oraz
tymiankiem
. Na patelni rozgrzewamy
masło
klarowane i przesmażamy
mięso
ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Oliwki
odsączamy z zalewy i umieszczamy w kielichu blendera z
orzechami
,
oliwa
i startym
parmezanem
. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną
polędwicę
. Na
mięsie
rozsmarowujemy pastę z czarnych
oliwek
i
orzechów
. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym
jajkiem
i posypujemy
czarnuszką
.Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/poledwiczka-w-pascie-oliwkowej-i.html
Przepisy powiązane
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce
Składniki powiązane (0)