Wykonanie

Chociaż śniegu nadal ani
widu, ani słychu, to mrozek w końcu chwycił. W taką pogodę nie ma nic lepszego niż korzenne smaki i aromaty przemycone do śniadania, albo obiadu. A
czemu by nie naleśnik z piernikową nutką, śliwkowymi powidłami i chrupiącymi orzechami?Składniki na 6 sztuk:Na ciasto naleśnikowe:-100g
mąki-2
jajka-200ml
mleka-100ml
mąki-1 łyżka
oleju-szczypta
soli-pół łyżeczki
cukru-2 łyżeczki
przyprawy do piernikaNa farsz:-1/2 słoika ulubionych
powideł śliwkowych-1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej-garść
orzechów włoskich-
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki na ciasto dokładnie razem mieszamy, aby nie było grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęło. Na posmarowanej tłuszczem patelni smażymy naleśniki.
Orzechy siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy powidła. Dodajemy
skórkę pomarańczową oraz
orzechy. Gorącą masą smarujemy naleśniki (pół placka) i składamy w trójkąty. Naleśniki lekko oprószamy
cukrem pudrem.

Smacznego!ńcu chwy----