ßßß Cookit - przepis na Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia

Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia

nazwa

Wykonanie

Pasta fistaszkowo-pietruszkowa to doskonały sposób na zachęcenie najmłodszych do jedzenia zdrowej i niezastąpionej natki pietruszki. Masło orzechowe i fistaszki pomogą nam ich do tego przekonać. Pastę robi się błyskawicznie i w parę chwil mamy idealne smarowidło na kanapki, dodatek do ryżu, makaronu czy sałatek. Fajnie sprawdzi się również jako farsz do mięsa czy ryby. Wypróbujcie ;) .
Składniki:
· 1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
· 170 g masła orzechowego dobrej jakości
· 200 g uprażonych orzeszków ziemnych
· 2 łyżko octu jabłkowego
· sok z 1/2 limonki
· skórka otarta z połowy limonki
· sól do smaku
· pieprz
· 3 suszone pomidory
· olej rzepakowy
· łyżeczka miodu
Listki natki pietruszki blendujemy z odrobiną oleju i solą. Kiedy puści soki, dodajemy orzeszki ziemne i ponownie blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, doprawiamy sokiem i skórką z limonki, octem, miodem, solą i pieprzem. Dorzucamy 3 pomidory suszone i ponownie dokładnie blendujemy. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę oleju. Idealna jako smarowidło do pieczywa, dodatek do makaronów czy sałatek. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/pasa-fistaszkowo-pietruszkowa-bogactwo.html