ßßß
Cookit - przepis na Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia
Składniki
Natka pietruszki
Masło orzechowe
Orzeszki ziemne
Ocet
Jabłko
Limonka
Sól
Pieprz
Suszone pomidory
Olej rzepakowy
Miód
Wykonanie
Pasta
fistaszkowo
-pietruszkowa to doskonały sposób na zachęcenie najmłodszych do jedzenia zdrowej i niezastąpionej
natki pietruszki
.
Masło orzechowe
i
fistaszki
pomogą nam ich do tego przekonać. Pastę robi się błyskawicznie i w parę chwil mamy idealne smarowidło na kanapki, dodatek do
ryżu
,
makaronu
czy sałatek. Fajnie sprawdzi się również jako farsz do
mięsa
czy
ryby
. Wypróbujcie ;) .Składniki:· 1 bardzo duży pęczek
natki pietruszki
· 170 g
masła orzechowego
dobrej jakości· 200 g uprażonych
orzeszków ziemnych
· 2 łyżko
octu
jabłkowego
· sok z 1/2
limonki
· skórka otarta z połowy
limonki
·
sól
do smaku·
pieprz
· 3
suszone pomidory
·
olej rzepakowy
· łyżeczka
miodu
Listki
natki pietruszki
blendujemy z odrobiną
oleju
i
solą
. Kiedy puści
soki
, dodajemy
orzeszki ziemne
i ponownie blendujemy na gładką masę. Dodajemy
masło orzechowe
, doprawiamy
sokiem
i skórką z
limonki
,
octem
,
miodem
,
solą
i
pieprzem
. Dorzucamy 3
pomidory suszone
i ponownie dokładnie blendujemy. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę
oleju
. Idealna jako smarowidło do
pieczywa
, dodatek do
makaronów
czy sałatek. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/pasa-fistaszkowo-pietruszkowa-bogactwo.html
Przepisy powiązane
” Domowa ” surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Sałatka z kolorowych pomidorów z marynowaną czerwoną cebulą
Surówka z rzodkwi z marchewką i jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki powiązane (0)