Wykonanie
Jestem
absolutną fanką połączenia
łososia i
chrzanu, stąd zrodził się pomysł na taką przekąskę. :-) Żeby było szybciej, zamiast wypiekać kruche babeczki możemy kupić gotowe w sklepie choć ja jestem zwolenniczką robienia wszystkiego własnoręcznie. Przekąska idealna na imprezę, bo po nocy odstanej w lodówce jest równie smaczna.
2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatki250g
margaryny3
żółtka1 łyżeczka
soliNadzienie:400g kremowego
serka typu Almette4 łyżki
ostrego chrzanu200g
wędzonego łososia w plastrach100g
kiełków1
cytryna3 łyżki
sezamukoperek1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki.
Ciastem wyklejamy wysmarowane
margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.2.
Serek mieszamy z
chrzanem.
Łososia dzielimy na nieduże kawałki,
cytrynę kroimy w plasterki a następnie ćwiartki.3.
Serkiem napełniamy babeczki. Na każdą babeczkę układamy kolejno:
kiełki, po kawałku
łososia i
cytryny. Dekorujemy
koperkiem i posypujemy szczyptą
sezamu.