ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem

Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku.
Ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g margaryny
4 jajka L
Nadzienie:
300g kremowego serka
3 łyżki chrzanu
200g wędzonego łososia w plastrach
kiełki
koperek
1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.
2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
3. Serek mieszamy z chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je chrzanowym serkiem, kładziemy plaster łososia i kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy serkiem, łososiem i koperkiem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/01/wytrawne-ptysie-z-wedzonym-ososiem.html