Wykonanie
Wszelkiego rodzaju przekąski z
wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest
ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku.
Ciasto ptysiowe:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody125 g
margaryny4
jajka LNadzienie:300g kremowego
serka3 łyżki
chrzanu200g
wędzonego łososia w plastrach
kiełkikoperek1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy
wodę z
margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy
mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.2. Przestudzone ciasto miksujemy z
jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.3.
Serek mieszamy z
chrzanem. Ptysie przekrawamy na pół, napełniamy je
chrzanowym serkiem, kładziemy plaster
łososia i
kiełki. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dekorujemy
serkiem,
łososiem i
koperkiem.