Wykonanie
Tortownica o wym 22 cmKorzenna kruszonka:10 dag zimnego
masła8 łyżek
mąki pszennej7 łyżek
cukru1 łyżeczka
przyprawy korzennej dr.OetkerMasa serowa:½ kg chudego
twarogu½ szklanki
cukru16 g
cukru waniliowego½ szklanki
mleka4
jajka1
budyń śmietankowy1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejŚniegowa czapa waniliowa:300 ml
śmietany kremowej 30%150 g
sera mascarpone2 łyżki
cukru pudru50 ml
likieru waniliowego Dalkowski1 łyżeczka
żelatynyPonadto:Biała
polewa czekoladowa dr.OetkerŚnieżynki
cukrowe dr.OetkerSposób wykonania:Kruszonka:Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne
masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.Masa serowa:Mielony
twaróg umieścić w misie miksera, wbić
jajko, wlać
budyń rozpuszczony w
mleku, dodać
cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać
skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Śniegowa czapa:Schłodzoną
śmietanę połączyć z zimnym
serkiem mascarpone i
cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć
śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości
wody żelatynę oraz
likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z
białej czekolady i udekorować śnieżynkami.Schłodzić w lodówce.

http://www.henkell-polska.pl/109/produkt_dalkowski.html

http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

