ßßß


Ciasteczka:· 30 dag mąki pszennej· 20 dag masła· 10 dag cukru· 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią· 2 żółtka· 2 łyżeczki przyprawy do piernika· 1 łyżka miodu gryczanegoLukier:· 1 białko· 1 szklanka cukru pudru· Kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta· Kuleczki zbożowe w czekoladzie DelectaSposób wykonania:Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka.Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.Lukier:Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam naturalnymi kuleczkami zbożowymi Delecta.Słodkich wypieków!