Wykonanie
Korzenne
ciasteczka, w formie kształtnych
serc, to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażować najmłodszych ich wycinanie i ozdabianie to frajda dla całej rodziny!


Ciasteczka:· 30 dag
mąki pszennej· 20 dag
masła· 10 dag
cukru· 1 torebka
cukru z prawdziwą
wanilią· 2
żółtka· 2 łyżeczki
przyprawy do piernika· 1 łyżka
miodu gryczanego
Lukier:· 1
białko· 1 szklanka
cukru pudru· Kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta· Kuleczki zbożowe w
czekoladzie DelectaSposób wykonania:
Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję
cukier i
cukier z prawdziwą
wanilią oraz wiórka zimnego
masła,
żółtka jajek, dosypuję
przyprawę do piernika oraz
miód.Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie
serca jedną dużą i mniejszą wycinam
ciasteczka.Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.
Lukier:
Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami
cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest
cukier puder przed dodaniem do
białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.Gotowym lukrem dekoruję
serca, ozdabiam naturalnymi kuleczkami zbożowymi Delecta.Słodkich wypieków!