Wykonanie
Na sylwestrowej domówce najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z
ciasta francuskiego z dodatkiem
szynki serrano i wyrazistych w smaku
serów, zachęcam do wypróbowania tej propozycji!




Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego świeżego10 dag
wędzonej szynki serrano50 g
sera cheddar50 g
sera grana padano lub
parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi3
cebulki dymki ze
szczypioremSos:½ szklanki
sosu czosnkowego2 łyżki
ketchupu łagodnego
Zioła włoskie do smakuSposób wykonania:
Sos czosnkowy wymieszać z
ketchupem oraz odrobiną
ziół włoskich.
Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki
szynki, posypać startymi na tarce
serami, oraz posiekaną
cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po upieczeniu.


Tak przygotowane ciasto zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu podajemy ciepłe, choć rewelacyjnie smakują też na zimno posypane resztą
cebuli.Smacznego!