Wykonanie
1 skrzydełko z
kurczaka20 dag
mostka wołowego½ szklanki
kaszy jaglanej7 dużych
ziemniaków3
marchewki2
pietruszka20 dag
mrożonej brukselki½
poraKilka różyczek
kalafioraGarść
fasolki szparagowej zielonej½ szklanki słodkiej
śmietanki 18%Jarzynka lub
sól do smaku1 łyżeczka suszonego cząbru3 ziarenka
ziela angielskiego2
liście lauroweSposób wykonania:
Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla z grubym dnem, prażymy na sucho aż zacznie uwalniać swój aromat, dzieki tej czynnosci pozbędziemy sie charakterystycznej goryczki, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
Ziemniaki i
włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę,
mięso płuczemy, wkładamy do garnka , dodajemy
mrożoną brukselkę oraz pozostałe jarzyny, zalewamy
wodą, dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy
kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i
kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub
solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką
śmietanką i podajemy.Smacznego!