ßßß
Co tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie doskonałych w smaku krewetek. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i dodaję do niej maslo, dzięki czemu nie pali się ono i czosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z winem czy bez - bardzo polecam!SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych)4 łyzki oliwy z oliwek4 łyżki masła5 ząbków czosnku2 gałązki rozmarynu1 cm papryczki chilipapryczka chili w płatkachDODATKOWO:1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek)WYKONANIE:Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka z ciepł ą wod ą na 20 min.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej 2 łyżki masła.Krewetki odcedź i osusz na ręczniku papierowym. Jeśli mają wzdłuż zewnętrznej krawędzi czarną błonkę, to ją wyjmij, to jest jelito. Krewetki mozesz dla ozdoby również wzdłuż tej zewnętrznej krawędzi przeci ą ć kawałek, wtedy ładnie się rozłożą podczas smażenia.Na rozgrzany tłuszcz wrzuć krewetki, smaż około 1-2 minuty z jednej strony. Przerzuć je na drugą stronę.Dodaj kolejne 2 łyżki masła, gał ą zki rozmarynu, papryczkę chili pokrojoną w okręgi (kilka kółeczek), dosyp do smaku płatków chili, sól, wyciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę, a 3 z ą bki wrzuć na patelnię w całości w łupinkach.Krewetki smaż kolejne 2 minuty.Po tym czasie całosć dobrze zamieszaj na patelni, przełóż na głęboki talerz lub do naczynia, zlej powstały sos i gotowe. Krewetki podawaj skropione sokiem z cytryny. Smacznego!
