ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI

NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie doskonałych w smaku krewetek. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i dodaję do niej maslo, dzięki czemu nie pali się ono i czosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z winem czy bez - bardzo polecam!
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych)
4 łyzki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 cm papryczki chili
papryczka chili w płatkach
DODATKOWO:
1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek)
WYKONANIE:
Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka z ciepł ą wod ą na 20 min.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej 2 łyżki masła.
Krewetki odcedź i osusz na ręczniku papierowym. Jeśli mają wzdłuż zewnętrznej krawędzi czarną błonkę, to ją wyjmij, to jest jelito. Krewetki mozesz dla ozdoby również wzdłuż tej zewnętrznej krawędzi przeci ą ć kawałek, wtedy ładnie się rozłożą podczas smażenia.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć krewetki, smaż około 1-2 minuty z jednej strony. Przerzuć je na drugą stronę.
Dodaj kolejne 2 łyżki masła, gał ą zki rozmarynu, papryczkę chili pokrojoną w okręgi (kilka kółeczek), dosyp do smaku płatków chili, sól, wyciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę, a 3 z ą bki wrzuć na patelnię w całości w łupinkach.
Krewetki smaż kolejne 2 minuty.
Po tym czasie całosć dobrze zamieszaj na patelni, przełóż na głęboki talerz lub do naczynia, zlej powstały sos i gotowe. Krewetki podawaj skropione sokiem z cytryny. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2014/08/najlepsze-krewetki-na-masle-z-czosnkiem.html