Wykonanie
Bardzo aromatyczną propozycję mam dziś dla Was -pachnący zdrowy
czosnek w
oliwie z
tymiankiem i
chilli. Idealny jako dodatek do sałatek, czy jako samodzielna przekąska. Dodatkową zaletą jest to, że kiedy go już zjecie w słoiczku pozostanie wam pyszna aromatyczna
oliwa do wykorzystania, koniecznie ją
potem zlejcie do butelki.\10 główek
czosnku600 ml
oliwy z oliwekkilka gałązek
rozmarynu1
papryczka chilli pozbawiona pestek
Czosnek dzielimy na ząbki i dokładnie obieramy. W garnku podgrzewamy
oliwę, na małym ogniu tak zeby nam się nie zagotowała, dodajemy listki
tymianku i pokrojone
chilli. Podgrzewamy chwilkę. Następnie wrzycamy
czosnek, i podgrzewamy jeszcze ok 10 min. Przekłądamy żabki do słoiczków zalewamy
oliwą, na wierch dodajemy po kawałku świeżego
rozmarynu.Zakręcamy.Przechowujemy w ciemnnym i chłodnym miejscu ( nie w lodóce).