Wykonanie
Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z
bananami i
mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje
galaretka jagodowa.
Biszkopt:5
jajek2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
maki ziemniaczanejKrem:500 g
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudru250 g
mascarpone2
banany1
galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku1
galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy
cukier (cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym
żółtku.
Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do
jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.Krem:
Galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Dodajemy
serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników.
Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek
biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone
banany, zalewamy
cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy
jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce.