Wykonanie
Uwielbiam serniki i
cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu.


Tortownica 18 cmSpód:3/4 szklanki
maki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżka
kakao75 g
masła1
żółtko1 łyżka
śmietany 18%Masa serowa:3
jajka100 g
cukru20 g
masła1,5 łyżki
mąki pszennej600 g
twarogu z wiaderka120 g kajmakowej masy krówkowejPolewa:150 g
mlecznej czekolady100 g
cukierków ,,krówki”

Spód:Do misy miksera wsypujemy
mąkę,
kakao,
cukier,
żółtko,
masło i
śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką.Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą masę z
cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki
masła i kolejno po łyżce
sera oraz
mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku
krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z
kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut.Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Na serniku układamy pokrojone
cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto
czekoladą.