Wykonanie
Kruche ciasto przełożone
orzechową masą, dodatkiem
malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej
śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są
orzechy i
maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem
oleju Kujawskiego.


Kruche ciasto:3,5 szklanki
maki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g
margaryny50 ml
oleju Kujawskiego4
żółtkaKrem
orzechowy:200 g
orzechów włoskich3/4 szklanki
mleka200 g
masła120 g
cukru pudruDodatkowo :250 g
malin w żelu lub frużeliny malinowej/
konfitury5 łyżek kajmaku500 g
śmietany 36%1 łyżka
cukru pudru
Kruche ciasto:Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.Krem
orzechowy:
Orzechy mielimy na drobny pył.
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim
orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie
masło ucieramy z
cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej.Złożenie ciasta:W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem
orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej nam się rozsmaruje). Ważne aby był w temperaturze pokojowej. Smarujemy nim drugi kruchy placek. Na wierzch wykładamy ubitą na sztywno z
cukrem pudrem śmietanę.



,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia"