Wykonanie
Prosta i niewiele wymagająca
sałatka. Podana w takiej formie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy świątecznym
stole.
Foremka 10x23 cm300 g
filetu z piersi kurczakaPrzyprawa do kurczaka1
pomidor1
marchewka3
jajkaPęczek
rzodkiewki3 łyżki
natki pietruszki50 g
żółtego sera3
ogórki kiszoneOk. 6 łyżek
majonezuSólPieprzMarchewkę obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy
białka od
żółtek, drobno siekamy.
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni.
Pomidora i
kiszone ogórki kroimy w kosteczkę.
Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Ser również ścieramy na tarce. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Składniki układamy następującymi warstwami: na dnie starta
marchewka, Następnie posiekana
natka pietruszki,
białka jajek, odrobina
soli i
pieprzu, 2 łyżki
majonezu, usmażony
filet z kurczaka, starta
rzodkiewka, 2 łyżki
majonezu,
żółtka jajek,
pomidor,
ogórki, 2 łyżki
majonezu,
starty ser. Na jakiś czas
sałatkę wstawiamy do lodówki, przed podaniem odwracamy na talerz i delikatnie zdejmujemy folię.