Wykonanie
Zupa z piernika, zwana także moczka czyli zupa z piernika to tradycyjne wigilijne danie śląskie. Jest aromatyczna, pełna
bakaliowych niespodzianek, a do tego kusząco słodka i sycąca. Moczkę mozna śmiało podawać na ciepło i na zimno w formie świątecznego deseru. Moczka można robić na wiele sposobów, dodając do niej różne
bakalie, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Moczkę można przygotować zarówno z piernika jak i z pierniczków. Dzięki wykorzystaniu pierniczków w
czekoladzie zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i bogatsza w smaku. Warto wypróbować moczkę, nie jest ona trudna w przygotowaniu, zawsze wychodzi bardzo smaczna i niesamowicie pachnąca
słodyczą i korzennymi nutami. Doskonale podkreśla świąteczną atmosferę w każdym domu.

Potrzebne składniki:200 g suszonych
śliwek400 g
rodzynek200 g
daktyli200 g
orzechów laskowych200 g
migdałów250 g pierników Lambertz – oblanych prawdziwą
czekoladą deserową3 duże łyżki
mioduSzczypta
chilli i
cynamonuPomarańcza2-3 litry
wodyPrzygotowanie:Przygotować 2 litry
wody. Pierniki w
czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do
wody, dodać też
miód i pokrojone
śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej
pomarańczy, pozostałe
bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki,
przyprawy i ewentualnie resztę
wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego
wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna
mieć konsystencję rzadkiego
kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić
bakaliami. Gotowe! Smacznego!Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.