Wykonanie
Dzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki.
Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają.Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
jasnego piwa250 g schłodzonej
margarynykrem:3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru50 g
masła2
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowego2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejdodatkowo:
cukier puder do posypania ciastaWykonanie:ciasto:
Mąkę rozetrzeć z
margaryną, dodać
piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienkie placki o tej samej wielkości.Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut.Ciasto ostudzić.krem:Dwie szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem.Pozostałe
mleko rozmieszać z
mąką,
budyniem i
jajkami. Masę wlać do gotującego się
mleka, cały czas mieszając.Gotować aż masa zgęstnieje.Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.Gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem i kroić
ostrym nożem.