Wykonanie
Domowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada
drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam
szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe ciasto- nie trzeba niczego docinać, wycinać itd. Sposób ich wykonania poniżej.

Przepis na 64 paszteciki:Ciasto:1kg
mąki60g
drożdży1łyżka
cukru400ml
mleka200g
margaryny1 łyżeczka
soli1 łyżeczka zmielonej
czarnuszkiśmietankaNadzienie:łyżka
masła900g
mrożonego szpinakusólpieprzoregano3 duże ząbki
czosnkułyżka gęstej
śmietanyFarsz:
szpinak rozmrażamy w garnku z dodatkiem
masła. Należy go dobrze odparować. Dodajemy
śmietanę i doprawiamy według uznania- powyżej podałam
przyprawy użyte przeze mnie.
Szpinak musi być solidnie doprawiony!Łączymy w kubku
drożdże,
mleko,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z
mąki,
miękkiej margaryny,
soli,
czarnuszki i wyrośniętych
drożdży wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na cztery części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie każdą z części dzielimy na pół, każdą połówkę wałkujemy na kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki
śmietanką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.