ßßß
Składniki:1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej1 szklanka wody1/2 szklanki mleka1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko1 średnia gruszka1 łyżka brązowego cukru1 łyżka masłajogurt naturalnyżurawina suszonaKaszę zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na całą noc. Rano zlewamy wodę, dodajemy mleko, cynamon, jajko i blędujemy na gładką masę, z której smażymy placuszki (ja smażyłam bez dodatku oleju, ale można wlać go odrobinę na patelnię, wtedy placuszki będą bardziej rumiane). Gruszkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni wrzucamy gruszkę i cukier. Smażymy aż cukier się rozpuści a gruszka ładnie zarumieni. Przekładamy do placuszków, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy żurawiną i pyszne śniadanie gotowe.






