Szybsze w przygotowaniu od tych tradycyjnych na drożdżach, zawsze się udają, ze względu na to, że są niewielkich rozmiarów nie musimy smażyć ich długo ... malutkie, mięciutkie, pyszniutkie serowe pączusie :)Zapraszam :-)))Składniki: (na ok. 45 szt)30 dkg twarogu50 dkg mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego2 łyżki masła3 jajka4 kostki smalcu (do smażenia)cukier puder do posypaniaWykonanie:Twaróg zmielić (albo użyć tak jak ja - mielonego). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony twaróg oraz mąkę z tłuszczem. Wszystko wyrobić (ręcznie lub mikserem). Tłuszcz rozgrzać. Lekko zwilżonymi dłońmi odrywać małe kawałki ciasta formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (po usmażeniu osiągną wielkość mandarynki). Wrzucać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor.Wyjęte, osączamy na papierowym ręczniczku.Po osączeniu napełniać powidłami przy użyciu szprycki.Posypać cukrem pudrem i.... mmmm...mm.. eee... co tam dieta!Zjeść z apetytem! ;-)