ßßß Cookit - przepis na Parkin - piernik z Yorkshire (bezglutenowy)

Parkin - piernik z Yorkshire (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Cześć kochani... święta już blisko. Jak Wam idą przygotowania? U mnie prezenty już popakowane, dekoracje jako tako, wypieki przetestowane:). Te ostatnie to nawet za bardzo. Gingerbread man rozeszły się, ani jeden się nie ostał... no i dziś ostatni kawałek piernika zniknął do kawy:). No cóż, jeszcze troche czasu zostało, to się przygotuje drugą porcję hehe.
Jak wspomniałam był piernik, bardzo pyszny, bo jak widzicie nie dotrwał do świąt. Przepis zainspirowany przez True Taste Hunters . Naprawdę polecam.
Składniki(blaszka 20 na 30cm):
200g daktyli zalanych dzień wcześniej przegotowaną wodą
100ml masła
3 jajka od szczęśliwej kury
3 łyżki mleka roślinnego (ja zużyłam wodę z odsączonych daktyli)
80 g melasy trzcinowej
2 łyżki miodu
100g płatków jaglanych
200 g zmielonych migdałów
70 g mąki gryczanej
2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Daktyle odsączamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
W rondelku rozpuszczamy masło, melasę i miód, chwilę podgrzewamy, aż wszystko się ładnie połączy. Dodajemy zmiksowane daktyle, wodę z daktyli mieszamy i odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy widelcem i energicznie mieszają dodajemy do przygotowanej masy.
W osobnym naczyniu przygotowujemy wszystkie suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dobrze mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy natłuszczonej masłem i posypanej płatkami jaglanymi (można wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze pomiędzy 150°C a 160 °C przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto studzimy i lekko posypujemy drobno zmielonym cukrem trzcinowym (ja swój cukier zrobiłam w młynku do kawy).
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/12/parkin-piernik-z-yorkshire-bezglutenowy.html