Wykonanie
Cześć kochani... święta już blisko. Jak Wam idą przygotowania? U mnie prezenty już popakowane, dekoracje jako tako, wypieki przetestowane:). Te ostatnie to nawet za bardzo. Gingerbread man rozeszły się, ani jeden się nie ostał... no i dziś ostatni kawałek piernika zniknął do
kawy:). No cóż, jeszcze troche czasu zostało, to się przygotuje drugą porcję hehe.Jak wspomniałam był piernik, bardzo pyszny, bo jak widzicie nie dotrwał do świąt. Przepis zainspirowany przez True Taste Hunters . Naprawdę polecam.

Składniki(blaszka 20 na 30cm):200g
daktyli zalanych dzień wcześniej przegotowaną
wodą100ml
masła3
jajka od szczęśliwej
kury3 łyżki
mleka roślinnego (ja zużyłam
wodę z odsączonych
daktyli)80 g melasy trzcinowej2 łyżki
miodu100g
płatków jaglanych200 g zmielonych
migdałów70 g
mąki gryczanej2 łyżeczki zmielonego
imbiru1/2 łyżeczki
cynamonu2.5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliDaktyle odsączamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.W rondelku rozpuszczamy
masło, melasę i
miód, chwilę podgrzewamy, aż wszystko się ładnie połączy. Dodajemy zmiksowane
daktyle,
wodę z
daktyli mieszamy i odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy widelcem i energicznie mieszają dodajemy do przygotowanej masy.W osobnym naczyniu przygotowujemy wszystkie suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dobrze mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy natłuszczonej
masłem i posypanej
płatkami jaglanymi (można wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze pomiędzy 150°C a 160 °C przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto studzimy i lekko posypujemy drobno zmielonym
cukrem trzcinowym (ja swój
cukier zrobiłam w młynku do
kawy).

Smacznego...