Wykonanie
6 grudzień od zawsze należał do moich ulubionych dni. Jako dziecko zastanawiało mnie, jak ten Mikołaj zdołał podłożyć prezenty pod poduszkę. Pamiętam, że nigdy nie udało się go podejrzeć, nawet jak bardzo się starałam.Szkoda, że dziś się nie obudziłam z niespodzianką pod poduszką. Nic jednak straconego, bo to, co raduje najbardziej, to sprawianie radości innym. Pierniczki wywiązały się z tego zadania wyśmienicie:).Przepis, którym się dziś z
Wami podzielę, powstał pod wpływem chwili, z mieszanki 3 przepisów i tego co było pod ręką:). Nie musicie się ściśle trzymać składników i jak czegoś nie będziecie
mieli to zastąpcie czymś innym. Co tu więcej pisać, popatrzcie sami.


Składniki:300g
mąki *(50g zmielonych
migdałów; 100g
mąki kokosowej; 50g
mąki gryczanej; 50g
mąki z
ciecierzycy)szczypta
soli2 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździków1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 duże
jajko od szczęśliwej
kury100g
masła4 łyżki melasy3 łyżki
miodu lub
syropu z agawy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii* w oryginalnych przepisach pojawiało się 200-250g zmielonych
migdałów (przepisy były bez
mąki kokosowej) i około 100g
mąki bezglutenowej,W misce łączymy wszystkie
mąki (warto przesiać przez sitko aby nie było grudek)dodajemy,
sodę,
sól i
przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.W rondelku rozpuszczamy
masło, melasę,
miód i
wanilię. Do mieszanki dodajemy roztrzepane
jajko i energicznie mieszamy. Odstawiamy do krótkiego ostygnięcia.Po chwili łączymy zawartość obu naczyń i energicznie wyrabiamy łyżką. Gotowe ciast ma gładką konsystencję i tworzy kulę. Wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy (trzeba podsypywać
mąką, ja użyłam gryczanej). Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na 15 - 20 minut.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 °C.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 4mm. Wycinamy
ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy od 12 do 20 minut. Czas pieczenia zależy od tego czy lubimy pierniczki bardziej chrupiące czy bardziej miękkie. Ja swoje piekłam 15minut.Gotowe pierniki studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania.

Smacznego...