ßßß Cookit - przepis na Dip pomarańczowo-ananasowy

Dip pomarańczowo-ananasowy

nazwa

Wykonanie

Sezon na grillowane w pełni z czego bardzo się cieszę. jest to jedna z ulubionych form obróbki termicznej produktów.Potrawy przygotowane w ten sposób są zdrowe,dietetyczne,smakują wyjątkowo.
Tradycyjnie przygotowałam danie z jednym z moich ulubionych składników ze skrzydełkami,dołożyłam kilka składników i powstało pyszne danie. jednym z nich był, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ jest bardzo zdrowy i jest moim przyjacielem w kuchni.
Skrzydełka wyszły genialne w smaku w połączeniu z dipem owocowym to poezja smaku.
Składniki :
1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak
1 pomarańcza
1 puszka ananasów w puszce
Marynata miodowa:
3 łyżki miodu
2 łyżkioleju rzepakowego
1 cytryna
6 łyżek soku ananasowego
1 pomarańcza
szczypta chilli
otarta skórka z 1cytryny.
3krążki ananasa z puszki
1sok z pomarańczy
1łyżeczka cukru brązowego
1sok z limonki
kardamon
pieprz biały Kamis do smaku
Wykonanie: Marynata miodowa: Wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy wlewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka układamy na jednorazowej tacy do grilla i polewamy marynatą. Na rozgrzanym grillu stawiamy tacę ze skrzydełkami pieczemy, aż będą chrupiące (około 20 minut). W czasie pieczenia obracamy je i polewamy marynatą. Pod koniec grillowania na skrzydełkach układamy krążki ananasa i grillujemy kilka minut. Pomarańczę dokładnie myjemy następnie kroimy na cząstki grillujemy kilka min z każdej strony.
Dip pomarańczowo-ananasowy: Do wysokiego naczynia wkładamy 2 krążki ananasa, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Jeden krążek ananasa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Skrzydełka podajemy z grillowanym ananasem, pomarańczą i dipem pomarańczowo- ananasowym.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/05/chrupiace-skrzydeka-z-grilla-z-owocami.html