ßßß
Tradycyjnie przygotowałam danie z jednym z moich ulubionych składników ze skrzydełkami,dołożyłam kilka składników i powstało pyszne danie. jednym z nich był, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ jest bardzo zdrowy i jest moim przyjacielem w kuchni.
Skrzydełka wyszły genialne w smaku w połączeniu z dipem owocowym to poezja smaku.Składniki :1opakowanie skrzydełek Nasz kurczak1 pomarańcza1 puszka ananasów w puszceMarynata miodowa:3 łyżki miodu2 łyżkioleju rzepakowego1 cytryna6 łyżek soku ananasowego1 pomarańczaszczypta chilliotarta skórka z 1cytryny.3krążki ananasa z puszki1sok z pomarańczy1łyżeczka cukru brązowego1sok z limonkikardamonpieprz biały Kamis do smaku
Wykonanie: Marynata miodowa: Wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy wlewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrzydełka układamy na jednorazowej tacy do grilla i polewamy marynatą. Na rozgrzanym grillu stawiamy tacę ze skrzydełkami pieczemy, aż będą chrupiące (około 20 minut). W czasie pieczenia obracamy je i polewamy marynatą. Pod koniec grillowania na skrzydełkach układamy krążki ananasa i grillujemy kilka minut. Pomarańczę dokładnie myjemy następnie kroimy na cząstki grillujemy kilka min z każdej strony.
Dip pomarańczowo-ananasowy: Do wysokiego naczynia wkładamy 2 krążki ananasa, dodajemy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku. Jeden krążek ananasa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu. Skrzydełka podajemy z grillowanym ananasem, pomarańczą i dipem pomarańczowo- ananasowym.