Wykonanie
Najsmaczniejsze rzeczy na świecie to przygotowane w zaciszu domowym. Coraz częściej je przygotowujemy, cieszymy się ich pysznym smakiem,aromatem pozbawionym konserwantów. Robimy
chleby,
przetwory,
nalewki, różnego rodzaju wędzonki i
sery.
Ser nabiera po uwędzeniu nabiera złocistej barwy w smaku przypominający
oscypek.Jest lekko słony rozpływający się w ustach. Po wyjęciu
serek jest ciepły nie gorący i bardzo mięciutki. Po kilku godzinach i wystudzeniu w lodowce w temp plus 3 stopnie twardnieje i jest bardzo kruchy.
Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają witamy i składniki mineralne niezbędne do rozwoju. budowy tkanek kości.
Moja propozycja na drugie śniadanie jest dobrze zbilansowana, można zabrać do szkoły lub na wycieczkę. Kawałki
sera z towarzystwie
winogron.
Warto zwrócić uwagę po kilku godzinach nic się nie stanie bezpiecznie możemy jeść.Przepis bierze udział w konkursie „MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO”
składniki6 szt
serów białych okrągłych
Przyprawy2 litry
wody120 g
soli kuchennejczosnek granulowanyulubione
ziołapapryka słodkaWykonanieDo naczynia wlewamy zimną
wodę dodajemy
sól mieszamy do rozpuszczenia
soli. Wkładamy
serki przykrywamy szczelnie wstawiamy do lodówki na dobę. Wyjmujemy układamy na kratce by odciekły.
Serki możemy obtoczyć w
papryce,
czosnku i ziołach. Wkładamy do komory wędzarni Borniak ustawionej na 50 stopni wędzimy około 5-6 godzin.w zależności jaki chcemy uzyskać kolor skórki po uwędzeniu