ßßß Cookit - przepis na Bajaderka

Bajaderka

nazwa

Wykonanie

Bajaderka to super pomysł na wykorzystanie ciasta np.które się nie uda , jest z zakalcem lub ciast zeschniętych..zazwyczaj po świętach, wtedy dużo ich się upiecze ..
ok.80 dkg ciasta
1 duże opakowanie herbatników
10 łyżek mleka
7-8 łyżek cukru
cukier wanilinowy Delecta
2 łyżki kakao
4-5 łyżki dżemu kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki]
1/2 tabliczki czekolady
dowolne bakalie
polewa
maczek mango, truskawka Decorada Delecta
Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do pokruszonego ciasta dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę i wyrównać.Polać polewą i udekorować maczkiem mango i truskawkowym.Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/01/bajaderka.html