ßßß Cookit - przepis na Mikołajkowy blok czekoladowy

Mikołajkowy blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 6 grudnia 2012, autor: M.
Z okazji Mikołajek dla wszystkich łasuchów przepyszny, pełnomleczny blok czekoladowy
Przepis jest niesamowicie prosty, a gotowy deser- wyśmienity, idealny na zimowe wieczory :).
Czas przygotowania: 30 min + oczekiwanie na zastygnięcie- kilka godzin
Składniki:
0,5 szkl. mleka
1 szkl. cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16 g.)
1 kostka masła (nie margaryny!)
2,5 – 3 szkl. mleka w proszku (3,2%, niskotłuszczowe się nie liczy:) )
3 łyżki kakao (tym razem- wedlowskie)
duża paczka herbatników petit beurre lub ciastek maślanych
orzechy włoskie
ew. bakalie
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i cukier wanilinowy. Wciąż delikatnie podgrzewając, dodać masło, mieszać do momentu rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Zestawić z ognia, w niewielkich ilościach dodawać kakao i mleko w proszku, nieustannie miksując. Przestudzić.
Teraz należy przygotować formę- najlepiej wysmarować ją tylko tłuszczem (wyłożyłam ją także folią, czego bardzo żałowałam- pokrojenie bloku było koszmarnie utrudnione ). Wysypać na nią pokruszone herbatniki. Do ostudzonej masy dodać pokrojone orzechy włoskie i inne bakalie, dokładnie wymieszać.
Masę delikatnie przełożyć do formy i wstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Gotowy blok pokroić na kawałki
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/12/06/mikolajkowy-blok-czekoladowy