Wykonanie
Opublikowano 6 grudnia 2012, autor: M.Z okazji Mikołajek dla wszystkich łasuchów przepyszny, pełnomleczny blok
czekoladowyPrzepis jest niesamowicie prosty, a gotowy deser- wyśmienity, idealny na zimowe wieczory :).

Czas przygotowania: 30 min + oczekiwanie na zastygnięcie- kilka godzinSkładniki:0,5 szkl.
mleka1 szkl.
cukruopakowanie
cukru wanilinowego (16 g.)1 kostka
masła (nie
margaryny!)2,5 – 3 szkl.
mleka w proszku (3,2%, niskotłuszczowe się nie liczy:) )3 łyżki
kakao (tym razem- wedlowskie)duża paczka
herbatników petit beurre lub
ciastek maślanychorzechy włoskieew.
bakaliePrzygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
cukier i
cukier wanilinowy. Wciąż delikatnie podgrzewając, dodać
masło, mieszać do momentu rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Zestawić z ognia, w niewielkich ilościach dodawać
kakao i
mleko w proszku, nieustannie miksując. Przestudzić.Teraz należy przygotować formę- najlepiej wysmarować ją tylko tłuszczem (wyłożyłam ją także folią, czego bardzo żałowałam- pokrojenie bloku było koszmarnie utrudnione ). Wysypać na nią pokruszone
herbatniki. Do ostudzonej masy dodać pokrojone
orzechy włoskie i inne
bakalie, dokładnie wymieszać.Masę delikatnie przełożyć do formy i wstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Gotowy blok pokroić na kawałkiInformacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →