ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy z orzechami

Blok czekoladowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Blok czekoladowy to na pewno dobrze Wam znany, mniej lub bardziej lubiany deser. Możecie go przygotować z herbatnikami, kruchymi ciasteczkami, bakaliami albo piankami marsmallow. Moja ulubiona wersja to tylko maślane ciastka i orzechy włoskie :) Żeby całe ciasto było bardziej czekoladowy niż sama nazwa polejcie go warstwą gorzkiej czekolady lub dodajcie kilka kostek do jeszcze ciepłej masy kakaowej!
(przepis podstawowy)
150 g masła
100 g margaryny
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
450- 500 g mleka w proszku
400 g herbatników lub ciastek maślanych
szklanka ulubionych bakalii
W rondelku podgrzać masło, margarynę wodę, cukier i kakao, mieszać aż do rozpuszczenia się tłuszczu, odstawić do przestudzenia na około 10 minut. Po tym czasie do masy dodawać stopniowo po 2- 3 łyżkach mleka w proszku, cały czas miksując. Połowę herbatników zemleć na pył, drugą połamać na kawałki, całość dodać do masy kakaowej razem z bakaliami, wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść wilgotną dłonią. Chłodzić minimum 3 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/01/blok-czekoladowy-z-orzechami.html