Wykonanie
Blok
czekoladowy to na pewno dobrze Wam znany, mniej lub bardziej lubiany deser. Możecie go przygotować z
herbatnikami, kruchymi
ciasteczkami,
bakaliami albo piankami marsmallow. Moja ulubiona wersja to tylko maślane
ciastka i
orzechy włoskie :) Żeby całe ciasto było bardziej
czekoladowy niż sama nazwa polejcie go warstwą
gorzkiej czekolady lub dodajcie kilka kostek do jeszcze ciepłej masy
kakaowej!
(przepis podstawowy)150 g
masła100 g
margaryny1/2 szklanki
wody1,5 szklanki
cukru1/2 szklanki
kakao450- 500 g
mleka w proszku400 g
herbatników lub
ciastek maślanychszklanka ulubionych
bakaliiW rondelku podgrzać
masło,
margarynę wodę,
cukier i
kakao, mieszać aż do rozpuszczenia się tłuszczu, odstawić do przestudzenia na około 10 minut. Po tym czasie do masy dodawać stopniowo po 2- 3 łyżkach
mleka w proszku, cały czas miksując. Połowę
herbatników zemleć na pył, drugą połamać na kawałki, całość dodać do masy
kakaowej razem z
bakaliami, wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść wilgotną dłonią. Chłodzić minimum 3 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!