ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

To jest mój blok czekoladowy zgłoszony na konkurs Tradycyjnej kuchni na kuchnie w klimacie PRLu... To wspomnienie mojego dzieciństwa, to zapach czekolady w kuchni babci. Przepis zawiera mleko w proszku, którego nie było 50lat temu... przepis bardziej nowoczesny (bo przecież idziemy z duchem czasu), ale nadal taki sam pyszny...
Składniki:
250g masła
0,5szklanki wody
1 szklanka cukru
6 łyżek kakao
4 szklanki mleka w proszku granulowanego
20dkg herbatników maślanych
Sposób wykonania
Masło kroję na niewielkie kawałki i rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Dodaje wodę, cukier i kakao. Mieszam do czasu aż cukier się rozpuści. Ważne jest aby nie zagotować masy! Zdejmuje z ognia i dodaje po szklance mleko w proszku, cały czas mieszając. Na koniec dodaje pokruszone herbatniki (mogą być równej wielkości- mniejsze, większe). Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając masę równomiernie po bokach. Kiedy wystygnie, wkładam do lodówki na minimum 4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Kroję na plasterki i podaję. Wygląda pysznie, prawda? Tak samo smakuje:)
SMACZNEGO!!!
Jeżeli chcecie także wziąć udział w konkursie, podaję link- http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/06/blok-czekoladowy.html