Wykonanie
Blok
czekoladowy to jeden z najlepszych, obok kolorowego sernika, chatki baby jagi, parzaków i
chleba z
wodą i
cukrem :), kulinarnych rarytasów mojego dzieciństwa. Bardzo ważne jest, aby do jego przygotowywania użyć "niebieskiego
mleka", czyli pełnotłustego
mleka w proszku.Aha i dodajcie dokładnie tyle
herbatników, ile podane jest w przepisie. Ja dałam mniej i niestety to za mało.
Składniki:- 1
margaryna- szklanka
cukru- 4 łyżki
kakao- 250 g.
herbatników maślanych (lub innych)- pół szklanki
wody- 400 g. "niebieskiego"
mleka w proszkuPrzygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy
kakao,
cukier,
wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie lekko ciepła dodajemy
mleko w proszku i miksujemy na gładką masę.
Herbatniki rozgniatamy i wrzucamy do miski. Dodajemy masę z
margaryny i
mleka. Dokładnie mieszamy z
ciastkami. Wszystko przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch mokra dłonią. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego!!