Wykonanie
Blok
czekoladowy kojarzy mi się z babcią i ze
smakami dzieciństwa :) Pyszna czekoladowa, słodka masa z pokruszonymi
herbatnikami rozpływała się w ustach i w małych rączkach. dano już nie
jadłam takiego "prawdziwego" bloku
czekoladowego zatem spróbowałam go zrobić...I to był właśnie smak z moich wspomnień...Przepis już jest :)Składniki:250 gram
margaryny500 gram
mleka w proszku125 ml
wody300 gram
cukru5 łyżek
kakao500 gram
herbatnikówDo rondla wrzucamy
kakao,
cukier oraz wlewamy
wodę, mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu aż powstanie jednolita masa (nie zagotowujemy). 2/3
herbatników wrzucamy do woreczka foliowego i kruszymy przy użyciu wałka lub tłuczka, aby powstały większe i mniejsze kawałki
herbatników. Masę przekładamy do dużej miski i dosypujemy
mleko w proszku, cały czas mieszając mikserem aż składniki się połączą. Następnie wrzucamy pokruszone
herbatniki do masy i mieszamy, masa będzie bardzo gęsta. Blaszkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę do foremki, wyrównujemy i uciskamy ją dość szybko, zanim zacznie gęstnieć. Od góry wkładamy 1/3
herbatników pokruszonych na większe kawałki
herbatników. I znowu wyrównujemy górę – mi przydała się w tym celu plastikowa
łopatka do
tortów. A
potem do lodówki na kilka godzin i blok gotowy!