Tosty serowe z pieczarkami to szybkie i pożywne śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako wytrawny dodatek do zupy pomidorwej lub barszczu czerwonego.Mamy dwie możliwości do wyboru: tosty klasyczne lub tosty francuskie.pieczywo tostoweser żółty o wyrazistym smaku, starty na tarcepieczarki + masło do smażeniasól i pieprz do smakudo tostów klasycznych - majonezdo tostów francuskich - jajka, mlekoPieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła na złoto, po czym doprawiamy intesywnie do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.1. Tosty klasyczneOba kwałaki pieczywa tostowego smarujemy cienko z jednej strony majonezem. Plaster pieczywa kładziemy na rozgrzanej patelni stroną z majonezem do dołu. Układamy pieczarki i ser, przykrywamy drugą kromką pieczywa, majonezem do góry. Majonez mamy zatem na zewnątrz kanapki. Tosty smażymy na niedużym ogniu z obu stron, aż będzie apetycznie rumiany.2. Tosty francuskieNa kromce pieczywa układamy ser i pieczarki, przykrywamy drugą kromką. Dociskamy kanapkę dłonią.Jajka mieszamy z mlekiem (proporcje to 3 łyżki mleka na 1 jajko). Moczymy kanapki z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.