ßßß

Składniki: (porcja na 3-4 osoby)około 20 mniejszych ziemniaków + osolona woda do gotowaniakiełbaski bankietowe3 łyżki mixu oleju i oliwy (olej rzepakowy i oliwa z oliwek)11/2 łyżeczki soli ziołowej1/2 łyżeczki bazylii (suszonej)główka sałaty180 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnegocukier do smakuulubiony sos do podania: u mnie salsa mexicana Folwark lub sos czosnkowy FolwarkPrzygotowanie:Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 16 minut (nie mają być w pełni ugotowane, muszą być jeszcze twardawe).Odcedzone, lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.W miseczce mieszamy mix tłuszczowy z przyprawami. Smarujemy wierzch każdego ziemniaczka.Obok ziemniaków układamy kiełbaski bankietowe.Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po czym zwiększamy moc do 210 stopni. Pieczemy całość około 30-35 minut. Ziemniaczki od spodu powinny nabierać lekko złotej barwy. Jeśli wolimy mocno upieczone ziemniaczki możemy je podpiec dłużej, ale należy wyciągnąć wcześniej kiełbaski bankietowe.W międzyczasie przygotowujemy sałatę na słodko - gęsty jogurt naturalny lub śmietanę 12% łączymy z cukrem, a następnie mieszamy z porwaną na mniejsze kawałki sałatą. Odstawiamy na parę minut.Całość podajemy w towarzystwie ulubionego sosu lub keczupu.Smacznego