Wykonanie
Co jakiś czas na moim weekendowym
stole pojawia się szybki i pyszny obiad z piekarnika. Taka propozycja sprawdzi się również wyśmienicie jako sylwestrowa przekąska. Wystarczy, że wszystkie składniki dania podacie na osobnych półmiskach. Spróbujcie, szybko i smacznie. A tak delikatnie przypieczone ziemniaczki (miękkie w środku z chrupiącą skórką) przypadną do gustu nie jednemu. Do tego pieczone
kiełbaski, szybka
sałatka i ulubiony sos... Coś wspaniałego.! Przypominam o trwającym na blogu KONKURSIE URODZINOWYM . Gdzie do wygrania jest m.in zestaw pysznych
sosów Folwark.


Składniki: (porcja na 3-4 osoby)około 20 mniejszych
ziemniaków + osolona
woda do gotowania
kiełbaski bankietowe3 łyżki mixu
oleju i
oliwy (
olej rzepakowy i
oliwa z oliwek)11/2 łyżeczki
soli ziołowej1/2 łyżeczki
bazylii (suszonej)główka
sałaty180 g
śmietany 12% lub gęstego
jogurtu naturalnegocukier do smakuulubiony sos do podania: u mnie salsa mexicana Folwark lub
sos czosnkowy FolwarkPrzygotowanie:Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 16 minut (nie mają być w pełni ugotowane, muszą być jeszcze twardawe).Odcedzone, lekko przestudzone
ziemniaki przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.W miseczce mieszamy mix tłuszczowy z
przyprawami. Smarujemy wierzch każdego ziemniaczka.Obok
ziemniaków układamy
kiełbaski bankietowe.Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po czym zwiększamy moc do 210 stopni. Pieczemy całość około 30-35 minut. Ziemniaczki od
spodu powinny nabierać lekko złotej barwy. Jeśli wolimy mocno upieczone ziemniaczki możemy je podpiec dłużej, ale należy wyciągnąć wcześniej
kiełbaski bankietowe.W międzyczasie przygotowujemy
sałatę na słodko - gęsty
jogurt naturalny lub
śmietanę 12% łączymy z
cukrem, a następnie mieszamy z porwaną na mniejsze kawałki
sałatą. Odstawiamy na parę minut.Całość podajemy w towarzystwie ulubionego sosu lub
keczupu.Smacznego