Wykonanie
Dziś mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto
czekoladowo-
ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dosłownie parę minut. Dzięki zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbożowych w różowej posypce, ciasto nabrało świątecznego charakteru. Natomiast dodatek
ananasowych kosteczek nadaje mu miękkość i oryginalny smak. No cóż... uwielbiam
ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam Was do przygotowania tego ekspresowego wypieku na świąteczne okazje, jak i do codziennej
kawy. Tym razem moje ciasto stanie się słodką atrakcją sylwestrowego stołu.

Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku, pełnego radości, miłości i spełnionych marzeń. Mam również nadzieję, że i w tym Nowym 2016 Roku znów się spotkamy, by razem piec, gotować, przygotowywać śniadania i prowadzić kulinarne i prywatne rozmowy... Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU

Składniki:1 1/2 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny1 1/2 szklanki
cukru4 plastry
ananasa z puszki w zalewie7 łyżek zalewy z
ananasa3 łyżki ciemnego
kakao do wypieków (!nie słodkiego)1 czubata łyżka
kremu czekoladowego lub
czekoladowo-
orzechowego *3
jajkamała szczypta
soli3 krople
aromatu pomarańczowego Delecta3 łyżeczki
proszku do pieczenia Delectado dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce* domowy lub kupny krem do smarowania kanapekPrzygotowanie:Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy
margarynę, dzieląc ją na mniejsze części, wsypujemy
cukier,
kakao i wlewamy 7 łyżek zalewy z
ananasa. Całość stawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę
kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników.Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki.Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno
białka z małą szczyptą
soli.W drugiej misce miksujemy krótko
żółtka, następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
aromat pomarańczowy i masę
czekoladową z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach.Plastry
ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy ubite
białka, delikatnie i krótko mieszamy je z
ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera).Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
kaszą manną keksówki.Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta.Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą
czekoladową (3/4 szklanki).Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce.Podajemy.

Smacznego