ßßß
Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku, pełnego radości, miłości i spełnionych marzeń. Mam również nadzieję, że i w tym Nowym 2016 Roku znów się spotkamy, by razem piec, gotować, przygotowywać śniadania i prowadzić kulinarne i prywatne rozmowy... Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
Składniki:1 1/2 szklanki mąki pszennej250 g margaryny1 1/2 szklanki cukru4 plastry ananasa z puszki w zalewie7 łyżek zalewy z ananasa3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego)1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego *3 jajkamała szczypta soli3 krople aromatu pomarańczowego Delecta3 łyżeczki proszku do pieczenia Delectado dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce* domowy lub kupny krem do smarowania kanapekPrzygotowanie:Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, dzieląc ją na mniejsze części, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy 7 łyżek zalewy z ananasa. Całość stawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników.Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki.Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli.W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach.Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera).Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta.Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki).Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce.Podajemy.
Smacznego