ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na świąteczny i sylwestrowy stół.

Czekoladowo-ananasowe ciasto ekspresowe. Ciasto idealne na świąteczny i sylwestrowy stół.

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto czekoladowo-ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dosłownie parę minut. Dzięki zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbożowych w różowej posypce, ciasto nabrało świątecznego charakteru. Natomiast dodatek ananasowych kosteczek nadaje mu miękkość i oryginalny smak. No cóż... uwielbiam ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam Was do przygotowania tego ekspresowego wypieku na świąteczne okazje, jak i do codziennej kawy. Tym razem moje ciasto stanie się słodką atrakcją sylwestrowego stołu.
Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku, pełnego radości, miłości i spełnionych marzeń. Mam również nadzieję, że i w tym Nowym 2016 Roku znów się spotkamy, by razem piec, gotować, przygotowywać śniadania i prowadzić kulinarne i prywatne rozmowy... Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 1/2 szklanki cukru
4 plastry ananasa z puszki w zalewie
7 łyżek zalewy z ananasa
3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego)
1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego *
3 jajka
mała szczypta soli
3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce
* domowy lub kupny krem do smarowania kanapek
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, dzieląc ją na mniejsze części, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy 7 łyżek zalewy z ananasa. Całość stawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników.
Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki.
Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli.
W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach.
Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera).
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta.
Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki).
Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce.
Podajemy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Czekoladowo-ananasowe-ciasto-ekspresowe-Ciasto.html