Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Pasztetowa z
grzybamiKiełbasa z warchlaka »Pasztet z kaczych
wątróbekSurowce,
przyprawy i materiały pomocnicze:-
wątróbki z dzikiej
kaczki 0,5kg (można zastąpić
wątróbkami z drobiu hodowlanego)-
mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 0,75kg (np. z
karkówki)-
słonina wędzona-
smalec- dwa
żółtka- 25ml
wytrawnego wina-
mleko-
sól,
pieprz,
jałowiec,
przyprawy do smakuSposób wykonania:
Wątróbki zalać
mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Mięso kl. II rozdrobnić na sitku 4-5mm. Ok. 150g
wątróbek pokrajać w paski i doprawić. Pozostałą część
wątróbek zarumienić na
smalcu i po ostygnięciu rozdrobnić na sitku 3mm. Wymieszać z rozdrobnionym
mięsem dodać
sól i
przyprawy do smaku oraz
żółtka i
wino. Dokładnie wymieszać. Na dno foremki można położyć cienkie plastry wędzonej
słoniny. Następnie do foremki wkładamy warstwę masy
mięsnej na to układamy warstwę
wątróbek pokrojonych w paski i ponownie warstwę rozdrobnionego
mięsa. Na wierzch pasztetu układamy paski
słoniny.Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy do uzyskania wewnątrz temperatury ok. 72 stopnie. Następnie włączamy na chwilę grill celem zapieczenia pasztetu.Smacznegopiątek, 08 stycznia 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter