Wykonanie

200 -225 g
mrożonego szpinaku2
jajka1 łyżeczka
masła2 ząbki
czosnkuszczypta startej
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smaku1
serek ziołowy Philadelphia (125 g.)1 łyżka drobno posiekanego
koperku5
suszonych pomidorów ( najlepiej suchych, nie z
oleju)150 - 200 g
wędzonego łososia w plastrach1-2 łyżeczki
oliwy lub
olejuSzpinak rozmrozić w garnuszku, odparować i udusić na
maśle , dodając
czosnek,przeciśnięty przez praskę ,
gałkę muszkatołową ,
sól i
pieprz do smaku.(powinien byćwymieszać.
Białka ubić na sztywno z odrobiną
soli i delikatnie wymieszać ze
szpinakiem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować lekko
oliwą.
Szpinak wylać na papier równą, cienka warstwą (ok. 25x25 cm), piec 15 min. w temp. 190 st.Po upieczeniu ciasto
szpinakowe razem z papierem zwinąć w rulon i zostawić do wystudzenia. Do
serka dodać posiekany
koperek i bardzo drobno posiekane
suszone pomidory, wymieszać. Zimne ciasto
szpinakowe rozwinąć, posmarować równo
serkiem , a na nim położyć warstwęplastrów
łososia . Zwinąć roladę , zawinąć jak najciaśniej w folię aluminiową i włożyć dolodówki na kilka godzin. Rozwinąć i kroić
ostrym nożem w ukośne plastry* Ilość składników można podwoić i przygotowac roladę na dużej blasze z piekarnika,ale wtedy warstwy są grubsze.Ten przepis z niewielkimi modyfikacjami pojawia się na różnych blogach .