ßßß Cookit - przepis na ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA

ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA

nazwa

Wykonanie

200 -225 g mrożonego szpinaku
2 jajka
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
1 serek ziołowy Philadelphia (125 g.)
1 łyżka drobno posiekanego koperku
5 suszonych pomidorów ( najlepiej suchych, nie z oleju)
150 - 200 g wędzonego łososia w plastrach
1-2 łyżeczki oliwy lub oleju
Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować i udusić na maśle , dodając czosnek,
przeciśnięty przez praskę , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku.(powinien być
wymieszać.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać ze szpinakiem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować lekko oliwą.
Szpinak wylać na papier równą, cienka warstwą (ok. 25x25 cm), piec 15 min. w temp. 190 st.
Po upieczeniu ciasto szpinakowe razem z papierem zwinąć w rulon i zostawić do wystudzenia. Do serka dodać posiekany koperek i bardzo drobno posiekane suszone pomidory, wymieszać. Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć, posmarować równo serkiem , a na nim położyć warstwę
plastrów łososia . Zwinąć roladę , zawinąć jak najciaśniej w folię aluminiową i włożyć do
lodówki na kilka godzin. Rozwinąć i kroić ostrym nożem w ukośne plastry
* Ilość składników można podwoić i przygotowac roladę na dużej blasze z piekarnika,
ale wtedy warstwy są grubsze.
Ten przepis z niewielkimi modyfikacjami pojawia się na różnych blogach .
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2012/12/ROLADA-SZPINAKOWO-LOSOSIOWA.html