Wykonanie
Czasami człowiek ma ochotę zjeść coś szybko i dobrze. Wtedy z pomocą przychodzi
ciasto francuskie. Przy jego pomocy możemy wyczarować różne pyszności na słodko oraz na słono. Oczywiście
ciasto francuskie może odgrywać też rolę główną, a nie tylko być pomocnikiem w dojadaniu resztek z lodówki. Dziś małe połączenie smaków.260 g
ciasta francuskiego120 g
sera koziego (
twarogowego, o konsystencji polskiego
sera białego)1
gruszkapół
awokado2 łyżki
sosu pomidorowegowoda różanaProstokątny arkusz
ciasta francuskiego kroimy na 4 równe części. Przy pomocy małej foremki na jednej z każdej z czterech części ciasta wycinamy dowolne kształty. Na cieście układamy pokrojony w plastry
ser kozi i przykrywamy go pokrojoną w plasterki
gruszką. Całość smarujemy pędzelkiem
wodą różaną po czym zamykamy
ciastko, a brzegi ściskamy widelcem (przez wycięte otwory powinno być widać składniki).
Ciastka pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy przybrane
awokado i skropione
sosem pomidorowym (możemy dodać do niego odrobinę
chilli, ale trzeba uważać by nie zabiło ono smaku potrawy.