Ciasto francuskie wielokrotnie wyratowało mnie z opałów. Nic dziwnego…Zawsze mam w lodówce porcję francuskiego ciasta, z którego mogę stworzyć przekąskę dosłownie na poczekaniu. Moja dzisiejsza propozycja, przekąska z kozim serem i gruszką jest co prawda pozbawiona kuchennej dramatyczności, ale nie mniej można ją przygotować na poczekaniu.Uwielbiam przekąski z francuskiego ciasta, niezwykle delikatne i kruche! Błyskawiczne w przygotowaniu, idealne do bufetu, wytrawne i na słodko. Użyłam koziego sera, ale z powodzeniem można go zastąpić fetą czy chevré. Chevré to również kozi ser ale z białą pleśnią.Przekąska z kozim serem i gruszkąSkładniki: na 16 porcji1 arkusz ciasta francuskiego200 g koziego sera, twarogu lub chevré2 słodkie gruszkimiódWykonanie:Natnij ciasto w małe kwadraty. Na każdym umieść krążek sera.Gruszkę oczyść z nasion i pokrój w ósemki. Ułóż na serze.Piekarnik nagrzej do 200ºC (termoobieg) i piecz przekąski przez około 10 minut.Wyjmij z piekarnika, udekoruj włoskim orzechem i polej miodem.Polecane przepisyZapiekane daktyle z serem chèvrePierożki z ciasta francuskiego nadziewane seremDrożdżowe pierogi ze świątecznych resztekNadziewane pieczarki na przekąskęNo to jeszcze po jednym