Wykonanie
Fasola szparagowa jest smaczna, bogata w
białko i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie polecana jest osobom odchudzającym się, gdyż jest bogata w witaminy, minerały, a do tego nisko kaloryczna. Dodaje się ją do dań kuchni europejskiej, azjatyckiej (w szczególności tajskiej), a nawet afrykańskiej, gdyż za sprawą Francuzów roślina ta trafiła m.in. do Burkiny Faso. W Polsce sezon na nią rozpoczyna się od maja i trwa mniej więcej do września.Krem z
fasoli szparagowej – przepis:800 ml
bulionu drobiowego60o g
zielonej fasoli szparagowej3 duże
ziemniaki2 duże
cebuleśmietana 18 %
ser kozi (twardy)
sólpieprzoreganoUmytą
fasolę szparagową kroimy na małe kawałki i wrzucamy do gotującego się
bulionu. W tym samy czasie dodajemy pokrojone w kostkę lub ugotowane wcześniej
ziemniaki oraz drobno posiekaną
cebulę. Całość gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Przyprawiamy
solą,
pieprzem oregano i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, dodajemy na wierzch łyżkę
śmietany,
zioła oraz
ser kozi pokrojony w wąskie paseczki.
