Wykonanie
Jak to w każdym domu bywa po Świętach zawsze coś zostaje i nie wiadomo co z tym począć. U mnie tak jest z pieczonym karczkiem. Tak więc powstał pomysł na karczek w
sosie pieczeniowym.Jak przygotowałam mięso?? Nic prostszego. Ok 2 kg kawałek karczku natarłam
przyprawami (
vegeta,
pieprz,
czosnek,
papryka w proszku oraz
majeranek) i marynowałam przez noc. Następnego dnia piekłam w 200°C przez 2.5h, aż
mięso stało się miękkie.UWAGA!! Zawsze warto zostawić w słoiczku sos oraz tłuszcz, które pozostają z
pieczenia mięsa, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą!!Składniki: ( na 3 osoby)- 5 plastrów pieczonego karczku (ok. 2 cm grubości)- 1 mała
cebula- 2 łyżki
śmietany- tłuszcz z
pieczenia mięsa- sos pozostały z
pieczenia mięsa- 1/2 łyżki
mąki- ew.
bulion drobiowy-
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim
cebulę. Następnie na patelni układamy plastry karczku i podsmażamy na złotawy kolor z każdej strony. Kolejno dodajemy sos pozostały z
pieczenia mięsa oraz ewentualnie
bulion drobiowy (jeżeli chcemy zrobić więcej sosu). Dusimy wszystko 10 minut. Następnie dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość zagęszczamy
mąką i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Gotowe. Smacznego.Jako dodatek polecam tłuczone
ziemniaki oraz
ogórki kiszone.