ßßß
Cookit - przepis na Zapiekanka z cukinii i fasoli szparagowej
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zapiekanka z cukinii i fasoli szparagowej
Składniki
Fasola szparagowa
Cukinia
Ziemniak
Żółty ser
Śmietana 18%
Czosnek
Pieprz
Sól
Natka pietruszki
Wykonanie
Wakacje zbliżają się ku końcowi. Kończy się też powoli sezon na
fasolę szparagową
, którą bardzo lubię. W ramach pożegnalnego dania przygotowałam zapiekankę z
cukinii
i
fasoli szparagowej
z sosem
śmietanowym
,
serem żółtym
oraz dużą ilością
czosnku
.500 g
fasoli szparagowej
średnia
cukinia
5-6 średnich
ziemniaków
100 g
sera żółtego
400 ml
śmietany 18%
3 ząbki
czosnku
pieprz
,
sól
natka pietruszki
Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem
układamy obgotowaną przez 10 minut
fasolę szparagową
. Zalewamy ją połową
śmietany
wymieszaną z posiekanym
czosnkiem
,
pieprzem
oraz
solą
. Ugotowane
ziemniaki
(najlepiej wykorzystać te co zostały z obiadu) kroimy w plasterki, a
cukinię
na półksiężyce. Układamy
ziemniaki
na przemian z plastrami
cukinii
i ponownie zalewamy
śmietaną
. Na samym wierzchu robimy dekorację z samych
cukiniowych
półksiężyców, a brzeg i środek zapiekanki posypujemy
startym serem
i ozdabiamy
natką pietruszki
. Całość pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło:
http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/zapiekanka-z-cukinii-i-fasoli-szparagowej
Przepisy powiązane
Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa. Prosty i smakowity obiad bezmięsny.
Zupa jarzynowa
FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU
Zupa krem z brokułów
Ziemniaki faszerowane mięsem
Składniki powiązane (0)