ßßß Cookit - przepis na Karp zapiekany w pomarańczach i pieczarkach

Karp zapiekany w pomarańczach i pieczarkach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z karpia 1,2 kilogramów
sok z cytryny według uznania
pieczarki 300 gramów
pomarańcze 2 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
bułka tarta 6 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 1 szklanek
listki melisy według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Opłukane, osuszone filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na 30 minut. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Wyszorowane, sparzone pomarańcze pokroić w ósemki razem ze skórką. Filety rybne ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką tartą. Rybę posypać resztą bułki tartej i obłożyć pieczarkami oraz cząstkami pomarańczy. Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut w 180 stopniach. Gotowe danie udekorować listkami melisy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Ryb
Wigilia
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11991/Karp-zapiekany-w-pomaranczach-i-pieczarkach