ßßß
Tradycyjny wigilijny karp to jedno z najważniejszych wigilijnych dań na naszych świątecznych stołach. Tutaj w najprostszej, ale też jednej z najsmaczniejszych wersji – smażony w chrupiącej panierce, doprawiony jedynie solą i cytryną.Ja polecam filety z karpia, szczególnie te nacinane, w celu pozbycia się ości. I tych właśnie użyłam. Ale mogą być również dzwonki.W przepisie również porada, co zrobić, by karp nie miał mulistego posmaku.Porcje na 4 do 5 osóbSkładnikiok. 1 kg filetów z karpia (najlepiej nacinanych, by były bez ości)sok z cytrynysól2 małe jajka, roztrzepaneok. 1 szklanki bułki tartejmasło klarowaneWykonanie z filetów zeskrobać łuskifilety dać do dużej miski i dokładnie wypłukać chłodną wodą. Na chwilę zostawić je w wodzie by się trochę pomoczyły. Następnie czynność powtarzać, aż będą dobrze przepłukane. Podczas płukania śliską skórę dodatkowo skropić sokiem z cytryny – to pomaga w oczyszczaniu. Dzięki wymoczeniu pozbędziemy się mulistego posmakufilety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikamipokroić je w poprzek na porcje – na 2 do 4 kawałków – zależnie od wielkości danego filetuporcje skropić obficie sokiem z cytryny z obu stron, a następnie posolić, również z obu strontak przygotowanego karpia przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą nocpo tym czasie osuszyć filety z nadmiaru płynów na patelni rozgrzać masło klarowane – tak by dno patelni było pokryte cienką warstwąfilety maczać dokładnie w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać w bułce tartejsmażyć na średnim ogniu, by bułka się nie przypaliła zanim ryba nie dojdzie. Zależnie od wielkości porcje potrzebują 4 do 5 min smażenia z każdej strony. Bułka powinna być ciemnozłota
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus