Wykonanie

Tradycyjny wigilijny
karp to jedno z najważniejszych wigilijnych dań na naszych świątecznych stołach. Tutaj w najprostszej, ale też jednej z najsmaczniejszych wersji – smażony w chrupiącej panierce, doprawiony jedynie
solą i
cytryną.Ja polecam filety z
karpia, szczególnie te nacinane, w celu pozbycia się ości. I tych właśnie użyłam. Ale mogą być również dzwonki.W przepisie również porada, co zrobić, by
karp nie miał mulistego posmaku.Porcje na 4 do 5 osóbSkładnikiok. 1 kg filetów z
karpia (najlepiej nacinanych, by były bez ości)
sok z cytrynysól2 małe
jajka, roztrzepaneok. 1 szklanki
bułki tartejmasło klarowaneWykonanie z filetów zeskrobać łuskifilety dać do dużej miski i dokładnie wypłukać chłodną
wodą. Na chwilę zostawić je w wodzie by się trochę pomoczyły. Następnie czynność powtarzać, aż będą dobrze przepłukane. Podczas płukania śliską skórę dodatkowo skropić
sokiem z cytryny – to pomaga w oczyszczaniu. Dzięki wymoczeniu pozbędziemy się mulistego posmakufilety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikamipokroić je w poprzek na porcje – na 2 do 4 kawałków – zależnie od wielkości danego filetuporcje skropić obficie
sokiem z cytryny z obu stron, a następnie posolić, również z obu strontak przygotowanego
karpia przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą nocpo tym czasie osuszyć filety z nadmiaru płynów na patelni rozgrzać
masło klarowane – tak by dno patelni było pokryte cienką warstwąfilety maczać dokładnie w roztrzepanym
jajku, a następnie obtaczać w
bułce tartejsmażyć na średnim ogniu, by
bułka się nie przypaliła zanim
ryba nie dojdzie. Zależnie od wielkości porcje potrzebują 4 do 5 min smażenia z każdej strony.
Bułka powinna być ciemnozłota

Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus