Wykonanie
Receptura na rogaliki pochodzi z książki "Niezapomniana kuchni Warmii i Mazur", której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta.Składniki:300 g ugotowanych
ziemniaków300 g
mąki pszennej100 g
cukruProszek do pieczenia1
jajko1 łyżka
wody50 g
masłaMarmolada różanaŁyżka
mleka do posmarowania
Ziemniaki mączyste ugotować w mundurkach. Obrać, utrzeć lub przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki (oprócz
jajka) ugnieść na elastyczne ciasto.
Białko ubić na pianę, dodać do ciasta. Rozwałkować i wykroić trójkąty dowolnej wielkości. Na każdy trójkąt ułożyć
marmoladę. Zwinąć rogaliki.
Mleko roztrzepać z
żółtkiem. Posmarować rogaliki. Piec kilkanaście minut w gorącym piekarniku.Joanna Jakubiuk - szefowa kuchni w restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka, mistrzyni pierogów i dań z
pola na stół. Do gotowania wykorzystuje w 90 procentach produkty lokalne, w tym te z własnego ogrodu.
![](/Data/Images/ugotuj.to\zesmakiem_slash_1,145551,19071964,slodkie-rogaliki-ziemniaczane-przepis/l/-1729093487.jpg)
Redaktorka naczelna Ugotuj.to Ze smakiem. Kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza i MSZ, koordynatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Monika KuciaZobacz także
![](/Data/Images/ugotuj.to\zesmakiem_slash_1,145551,19071964,slodkie-rogaliki-ziemniaczane-przepis/l/1164453805.jpg)
Znaj
ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie
![](/Data/Images/ugotuj.to\zesmakiem_slash_1,145551,19071964,slodkie-rogaliki-ziemniaczane-przepis/l/1518132013.jpg)
Brosaniki Joanny Jakubiuk [przepis]
![](/Data/Images/ugotuj.to\zesmakiem_slash_1,145551,19071964,slodkie-rogaliki-ziemniaczane-przepis/l/2000728897.jpg)
Pączki
drożdżowo - ziemniaczane [przepis]