Wykonanie

Pyszne koperty z
ciasta francuskiego nadziane masą
makową i
konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała nam z innych makowych ciast świątecznych :-).Życzę wszystkim Czytelnikom Moich Wypieków radosnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia oraz dużo pomyślności w nadchodzącym Nowym 2016 Roku!Składniki na 8 sztuk:320 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone240 - 300 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu)8 łyżeczek
dżemu wiśniowego lub
konfitury wiśniowej8
wiśni kandyzowanychPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowania
cukier puder, do podaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia.Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) pokroić na 8 części, najlepiej kwadratów. Na sam środek każdego wyciętego kawałka wyłożyć łyżkę masy makowej (30 g) i pełną łyżeczkę
dżemu wiśniowego. Przeciwległe rogi
ciastek złączyć na środku, ścisnąć - skleić. Na samym środku przykleić wisienkę.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i same ciasto posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
wody.Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by
ciasteczka równo się dopiekły. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :-).

