Wykonanie
Uwielbiam
ciasto francuskie. Nie dość, że jest przepyszne, to dzięki niemu w zabieganym świecie
mogę osłodzić bardzo szybko chwile sobie i swoim najbliższym. Dziś dłużej pospaliśmy więc na przygotowanie ciasta nie było czasu, a deser w niedzielę musi być i koniec. W związku z tym przyszedł czas na
ciasteczka w kształcie róży z
ciasta francuskiego. Do przygotowania potrzeba 3 foremek kół o różnej wielkości. Z podanych składników wyszło mi 23 sztuki przepięknych i smacznych cudeniek.SKŁADNIKI:2 opakowania gotowego
ciasta francuskiego (2 x 275g)
jajo23 łyżeczki
dżemu wiśniowegoCiasto rozłożyć na blacie wykroić po 23 koła z każdego z
trzech rozmiarów foremek (ja użyłam dwóch szklanek i kieliszka). Koła nakładamy na siebie od największego do najmniejszego. Aby się dobrze trzymały razem środki najlepiej zwilżyć
wodą i docisnąć. Brzegi wszystkich kół nakroić nożem i w środek nałożyć łyżeczkę
dżemu. Całość posmarować rozkłóconym
jajem. Piec około 20 minut w 200 st. C.