ßßß
Pyszne, że palce lizać
Składniki:Ciasto:185 g mąki pszennej85g masła, pokrojonego w kostkę55 g cukru pudrudrobno otarta skórka z połowy cytrynyżółtko1,5 łyżki mlekaNadzienie:3 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej200 ml wodysok i skórka z 2 cytryn7 łyżek drobnego cukru2 żółtkaBeza:100 g cukru pudru3 białkałyżeczka soku z cytryny
1. Do miski przesiewamy mąkę i opuszkami palców wcieramy masło, tak aby uzyskać strukturę grubej bułki tartej. Dodajemy pozostałe składniki i na oprószonej stolnicy krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozwałkowujemy aby obieła całą foremkę na tartę. Aby sobie pomóc możemy nawinąć ciasto na wałek i ułożyć na formie lub wałkować między folią spożywczą co później pomaga przenieść ciasto na foremkę. Układamy na ciasto papier do pieczenia z fasolą aby obciążyc ciasto i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C na 15 minut.3. Makę kukurydzianą mieszamy z odrobiną wody, a pozostałą część wody umieszczamy w garnku. Dodajemy otartą skórkę i sok z cytryn i dodajemy pastę z mąki. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 2 minuty, odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy żółtka mieszamy i wylewamy na ciasto.4. W misce ubijamy białka, aż powstanie piana, a nastepnie dodajemy cukier i cytrynę. Gęstą pianę wykładamy na nadzienie i łyżką formujemy lekkie falę, tak aby powierzchnia nie była gładka.Całość ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C, 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy aż ciasto ostygnie i zajadamy!
SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy na tarty: