Wykonanie

Pyszne, że palce lizać

Składniki:Ciasto:185 g
mąki pszennej85g
masła, pokrojonego w kostkę55 g
cukru pudrudrobno otarta skórka z połowy
cytrynyżółtko1,5 łyżki
mlekaNadzienie:3 łyżki
skrobii kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej200 ml
wodysok i skórka z 2
cytryn7 łyżek drobnego
cukru2
żółtkaBeza:100 g
cukru pudru3
białkałyżeczka
soku z cytryny
1. Do miski przesiewamy
mąkę i opuszkami palców wcieramy
masło, tak aby uzyskać strukturę grubej
bułki tartej. Dodajemy pozostałe składniki i na oprószonej stolnicy krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozwałkowujemy aby obieła całą foremkę na tartę. Aby sobie pomóc możemy nawinąć ciasto na wałek i ułożyć na formie lub wałkować
między folią spożywczą co później pomaga przenieść ciasto na foremkę. Układamy na ciasto papier do pieczenia z
fasolą aby obciążyc ciasto i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C na 15 minut.3.
Makę kukurydzianą mieszamy z odrobiną
wody, a pozostałą część
wody umieszczamy w garnku. Dodajemy otartą skórkę i
sok z cytryn i dodajemy pastę z
mąki. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 2 minuty, odstawiamy z ognia, dodajemy
cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy
żółtka mieszamy i wylewamy na ciasto.4. W misce ubijamy
białka, aż powstanie piana, a nastepnie dodajemy
cukier i
cytrynę. Gęstą pianę wykładamy na nadzienie i łyżką formujemy lekkie falę, tak aby powierzchnia nie była gładka.Całość ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C, 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy aż ciasto ostygnie i zajadamy!

SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy na tarty: