ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, że palce lizać
Składniki:
Ciasto:
185 g mąki pszennej
85g masła, pokrojonego w kostkę
55 g cukru pudru
drobno otarta skórka z połowy cytryny
żółtko
1,5 łyżki mleka
Nadzienie:
3 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
200 ml wody
sok i skórka z 2 cytryn
7 łyżek drobnego cukru
2 żółtka
Beza:
100 g cukru pudru
3 białka
łyżeczka soku z cytryny
1. Do miski przesiewamy mąkę i opuszkami palców wcieramy masło, tak aby uzyskać strukturę grubej bułki tartej. Dodajemy pozostałe składniki i na oprószonej stolnicy krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto rozwałkowujemy aby obieła całą foremkę na tartę. Aby sobie pomóc możemy nawinąć ciasto na wałek i ułożyć na formie lub wałkować między folią spożywczą co później pomaga przenieść ciasto na foremkę. Układamy na ciasto papier do pieczenia z fasolą aby obciążyc ciasto i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C na 15 minut.
3. Makę kukurydzianą mieszamy z odrobiną wody, a pozostałą część wody umieszczamy w garnku. Dodajemy otartą skórkę i sok z cytryn i dodajemy pastę z mąki. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 2 minuty, odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy żółtka mieszamy i wylewamy na ciasto.
4. W misce ubijamy białka, aż powstanie piana, a nastepnie dodajemy cukier i cytrynę. Gęstą pianę wykładamy na nadzienie i łyżką formujemy lekkie falę, tak aby powierzchnia nie była gładka.
Całość ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C, 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odczekujemy aż ciasto ostygnie i zajadamy!
Smacznego
Kliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy na tarty:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/ciasta/tarta-cytrynowa-z-beza