Wykonanie
Składniki1kg
sera potrójnie mielonego (użyłam gotowy)4 krople
zapachu waniliowego bądź
pomarańczowego8 średnich jaj250 gram
cukru1
cukier waniliowy250 gram
czekolady (1,5 gorzkiej, 1
mleczna)250 gram
masła200 gram
mąki pszennejSposób przygotowaniaKrok 1Masa:
Żółtka ubijamy z 200 gram
cukru i z
cukrem waniliowym. Powoli dodajemy
twaróg i
zapach waniliowy. W oddzielnej misce ubijamy
białka z szczyptą
soli. Dodajemy do masy twarogowej delikatnie mieszając.Krok 2Ciasto: Rozpuszczamy
czekoladę wraz z
masłem w rondelku. W misce ubijamy 3
jajka z 50 gramami
cukru. Dodajemy masę
czekoladową (ciepłą), dalej miksując wsypujemy
mąkę i kręcimy do powstania gładkiej masy.Krok 3Do przygotowanej tortownicy ( u mnie ok. 25 cm średnicy) wlewamy 3/4 masy czekoladowej. Następnie masę
twarogową i znowu masę
czekoladową- tworząc różne wzorki. Pieczemy ok 1 h 15 min w 180 stopniach do ścięcia ciasta. Sernika nie wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy do ostygnięcia nie otwierając piekarnika. Po ostygnięciu wstawiamy na 12 godzin do lodówki i dopiero smakujemy :)